Neuvottelukierros 2025 

parempi (työ)elämä tehyläisille

Kaikilla pitää olla oikeus vapaa-aikaan ja omaan elämään, myös tehyläisillä. Jatkuva henkilöstöpula, kova työkuorma, työvuoroluetteloiden panttaaminen ja riittämättömät resurssit tekevät tehyläisten työstä ennakoimatonta ja kuormittavaa. Nyt on aika kääntää suunta.

Neuvottelujen keskiössä: oikeus vapaa-aikaan ja elämään

Kevään 2025 neuvottelukierroksen tavoitteena on selkeät parannukset tehyläisten työoloihin ja työaikajärjestelyihin. Työn ei pitäisi tarkoittaa jatkuvaa epävarmuutta, vaan jokaisella tulee olla mahdollisuus suunnitella elämäänsä ja irrottautua työstä ilman kohtuutonta stressiä. Esimerkiksi työvuoroluettelot tulee olla nykyistä pidemmälle ajanjaksolle, jotta elämää voi aidosti suunnitella paremmin.

Työn kuormittavuuteen on puututtava, ja erityisesti yötyön tutkitusti haitalliset vaikutukset terveydelle on tunnistettava työaikamääräyksissä – lyhyempi työaika yötyötä tekeville on terveyden kannalta välttämätön. Lisäksi työelämän on tuettava paremmin työn ja perheen yhteensovittamista.

Yhdessä sovittujen palkkaohjelmien on toteuduttava suunnitellusti, jotta palkkatasa-arvo etenee ja hoitajapula helpottuu. Naisvaltaisella alalla on myös varmistettava, että työehdot säilyvät tasapuolisina miesvaltaisiin aloihin verrattuna – riippumatta Suomen hallituksen valmistelemista lainsäädäntömuutoksista.

Yhdessä kohti parempaa elämää

Neuvottelukierros vaatii kaikkien tehyläisten tuen ja yhteisen muutosvoiman. Vain yhdessä voimme vaikuttaa siihen, millaiseksi hoitoalan tulevaisuus muodostuu. Mitä enemmän meitä on mukana, sitä vahvempi viestimme on: reilut työehdot ja inhimillinen työelämä eivät ole vain neuvottelukysymyksiä, vaan välttämättömyyksiä.

Jokainen tehyläinen on osa tätä muutosta. Se tarkoittaa, että pidämme yhdessä ääntä työelämän parantamiseksi, tuemme toisiamme ja vaadimme työnantajilta sekä päättäjiltä konkreettisia tekoja pelkkien lupausten sijaan.

Neuvottelemme useista työehtosopimuksista

Tehy neuvottelee osana Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestöä (Sote ry) julkisen sektorin työehtosopimuksista, joihin kuuluu muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön SOTE-sopimus. Sen piirissä on noin 185 000 palkansaajaa hyvinvointialueilla, joista valtaosa kuuluu Tehyyn. Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piirissä ovat muun muassa tehyläiset varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. 

Lisäksi Tehy neuvottelee kevään aikana yksityissektorin sopimuksista, kuten Työterveyslaitoksen, Hammaslääkärien työnantajayhdistyksen ja FinnHEMSin työehtosopimuksista. Valtiosektorin työehtosopimuksista neuvottelee Tehyn jäsenten puolesta yhteistyösopimuksen perusteella Ammattiliitto Pro.

Miten neuvottelut etenee?

Työehtosopimukset eivät synny itsestään – näin neuvotteluprosessi etenee

Neuvottelut työehtosopimuksista ovat monivaiheinen ja intensiivinen prosessi, jossa molemmilla osapuolilla – työnantajilla ja työntekijöillä on omat tavoitteensa. Koska lähtökohdat ovat usein vastakkaiset, neuvottelutulos on aina jonkinlainen kompromissi.

Neuvottelujen eteneminen

Neuvotteluiden aikana käsitellään laaja kirjo sekä työntekijöiden että työnantajien esittämiä tavoitteita. Kaikki tavoitteet eivät kuitenkaan etene, sillä neuvotteluissa on rajallinen määrä aikaa ja liikkumavaraa. Siksi on tärkeää ymmärtää, että neuvottelutavoitteet eivät ole suoria lupauksia, vaan ne ovat tavoitteita, joiden eteen tehdään töitä neuvottelupöydässä.

Neuvotteluiden aikana pyritään paitsi saavuttamaan omia tavoitteita myös torjumaan työnantajapuolen esittämiä heikennyksiä. Mitä suuremmat ja kunnianhimoisemmat tavoitteet ovat, sitä todennäköisempää on, että ratkaisu venyy työehtosopimuksen päättymiseen – ja joskus sen ylikin.

Tehyn neuvottelutavoitteet on valmisteltu huolellisesti hyvissä ajoin yhdessä ammattiosastojen, yhteistyöjäsenjärjestöjen, luottamusmiesten ja Tehyn henkilökunnan kanssa. Näin myös jäsenillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa tavoitteisiin ja siihen, millaisia muutoksia työehtoihin haetaan.

Jäsenten tuki on ratkaisevaa

Neuvottelutuloksen syntyminen edellyttää usein painetta työnantajapuolelle. Pelkkä neuvottelupöydässä istuminen ei yleensä riitä, vaan tarvitaan myös työtaistelu-uhkaa. Mikäli uhka ei riitä, työntekijöiden on osoitettava joukkovoimansa tukemalla neuvotteluja konkreettisin työtaistelutoimin.

Neuvottelijat ovat pöydässä juuri niin vahvoja kuin jäsenten tuki. Työtaistelu on laillinen ja keskeinen neuvotteluase työntekijöille. Sen käyttöön ei ryhdytä kevyin perustein, mutta sen pelkääminen ei myöskään ole vaihtoehto. Työtaisteluun ryhtyminen on työntekijöiden oikeus, ja se voi olla ratkaiseva keino neuvottelutavoitteiden saavuttamisessa.

Neuvotteluiden päättyminen

Neuvottelut päättyvät, kun osapuolet saavuttavat neuvottelutuloksen. Neuvottelutulos on neuvottelijoiden arvio siitä, mikä on paras mahdollinen saavutettavissa oleva kokonaisuus uudeksi työehtosopimukseksi. Varsinainen sopimus syntyy kuitenkin vasta, kun Tehyn hallitus ja valtuusto päättävät hyväksyä neuvottelutuloksen.

Neuvotteluprosessi on vaativa ja monivaiheinen, mutta jäsenten yhtenäinen tuki ja aktiivinen osallistuminen voivat ratkaista sen lopputuloksen. Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, että työehdot kehittyvät reilumpaan ja oikeudenmukaisempaan suuntaan!